Jem mulberry dan strawberry....
Cara2nya....masukkan gula (kurangkan gula lebih baik..tapi akan masam la sikit). Masukkan air sikit, jangan banyak sangat sebab nanti buah2 ni pun akan keluarkan jus. Kuantitinya saya main agak saja....sesedap rasa....dan juga secubit garam....knp garam??? ntah la saya pun tak tau....kononnya nak imbangkan rasa....
Masakkan dgn api yg sederhana, sentiasa kacau supaya tak melekat....kalau suka manis, masukkan lagi gula n kalau nak pekatkan kan lagi, masak lama sikit....tapi sebenarnya bila dah sejuk nanti, jam ni akan lebih pekat lagi...
Bila dah agak suam, masukkan dalam botol....biarkan betul2 sejuk baru tutup botol dan simpan dalam peti ais....saya tak pasti berapa lama jem ni tahan, tapi mmg tak lama rasanya sebab tak ada campuran lain selain yg saya tulis tadi....
Saya suka rasanya yang masam2 manis....dapat dalam 3 botol....bonda dah ambik satu....anum dah coooopppp satu, tinggal la sebotol ja lagi....
Farisya tak suka makan dengan roti...masam katanya, tapi dia main cedok ja dr botol dan nyum nyum....sambil kenyit mata....
No comments:
Post a Comment