Tuesday, November 30, 2010

Pucuk Ubi Kayu



Pucuk ubi kayu ni favorite suami....saya tanam ni pun sebab dah test beberapa kali....kalau masak ja masak lemak pucuk ubi kayu mmg licin. Kalau tak pun rebus cicah sambal belacan pun jadik...Rasanya pokok ubi kayu ni bukannya susah nak tanam sgt, tapi lagi susah nak cantas untuk pastikan pokoknya rendang dan rendah ja....Alhamdulillah, jimat la jugak duit dapur bila tanam pokok ubi kayu ni....di kedah ni, seikat dalam 50 sen, tapi dalam seikat tu, rasanya tak sampai separuh boleh makan, daun yang tua punya la banyak. Pandai peniaga ni, diletaknya daun muda diluar, daun yang tua diletakkan di dalam. Dah ada di 'little jade plot' ni, mudah sangat, nak makan petik ja....dalam 2 minggu boleh petik semula....Tapi sang belalang ni mmg minat sangat berehat kat pokok ubi kayu ni, nak kata dia makan daun nya sangat...tak jugak. Resepi: Pucuk ubi masak lemak cili api, rebus cicah sambal, masal lemak tempoyak, masak lemak putih dan kerabu pucuk ubi.

Pokok Sekentut (Menjalar)

Nama pun dah sekentut...mmg ada bau busuk sikit. Salah satu ulam penting dalam nasi ulam. Yang ada dirumah ni jenis menjalar, ada juga yang jenis pokok berkayu, yang tu lagi power baunya....sekentut habis. Agak susah nak semai tapi kalau dah mula hidup, cantas la macam mana pun, hidup jugak, liat betul nyawanya. Pucuk nya saja dibuat ulam, tapi kalau buat nasi ulam, daun yang matang pun boleh ambik sebab nanti kena mayang halus jugak.

Terung Panjang

Terung panjang bakar...pernah dengar tak? Sedap.....cicah pulak dengan sambal santan.....wuhhh..best! Terung bakar ni wangi, tapi kalau malas nak idupkan api, rebus pun boleh jugak. Macam2 boleh buat dengan terung ni, di rumah ada dua pokok...Alhamdulillah, buah tak behenti. Nak cuba tanam terung panjang yg warna hijau muda pulak, taukeh sayur kata terung hijau lebih manis. Nak jaga pokok ni senang ja, kalau nak pokok berbuah sokmo, buang daun2 yang dah hampir kuning dan kalau ada tunas yang baru nak naik di bahagian bawah atau tengah pokok, buangkan. Jadi pokok akan subur meninggi dan buah pun akan sentiasa ada. Resepi yang selalu guna terung: pajri terung, terung masak tumis cili, terung goreng dengan sos dan kicap, terung sumbat cili, terung masak kuning n terung rebus / bakar cicah dengan sambal.

Mulberry Bush!

  

Eeeemm.....bestnyerrrr
Buah mulberry musim ni lebat berbuah, merah, ranum, sedap n best. Ada kumpul sikit demi sikt, harap cukup untuk buat jem nanti. Tapi kalau yang ranum ni, makan macam tu pun sedap.
Mulberry Masak Ranum

Putik Mulberry
Mulberry
Alhamdulillah, yang masak pun ada, yang berputik masih banyak lagi. Ada yang kata, kalau mulberry masih separa masak, ala hijau n merah sikit, tak elok dimakan sangat, boleh cirit birit ala lawas dibuatnya. Tapi kalau yang sudah merah, dah boleh dipetik, masam2 manis rasanya. Pucuk daun mulberry boleh dibuat ulam, sedap jugak tapi kurang sikit aromanya, macam tak ada perasaan sikit dimakan. Daun yang tua, boleh dikeringkan dan dibuat teh. Bonda bagitau, pokok mulberry ni pokok serbaguna, dari pucuk hingga ke akar mmg ada gunanya. Mungkin dilain posting nanti kita bercerita. Pokok mulberry ni cukup mudah nak tanam, keratkan batang pokok yang agak matang, cucuk jer kat tanah, InsyaAllah hidup.

Little Jade Plot....

30hb. November 2010....ntah datang dari mana tetiba ja teringin nak ada blog.... Sebelum ni ada simpan impian nak simpan gambar2 ttg perkara yg saya suka buat...berkebun....pagi tadi ada la tangkap gambar sket....segala macam pokok ulam, pokok bunga dan sebagainya yg ada kat luar umah tu. Harapan tu tinggi, moga apa yg dikongsikan dalam blog ni akan beri faedah pd org lain sama. Moga2 umur blog ni panjang....dapat la berkongsi ilmu yang ada.